Onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten kunnen gevolgen hebben voor je stemming, je lichamelijk toestand en je sociale leven. Bij een huisarts of specialist krijg je te horen, bij geen bekende medische verklaring voor lichamelijk klachten, dat het psychisch is.

Psychische problemen kunnen evengoed het gevolg zijn van lichamelijke klachten, maar dit hoeft niet. Bovendien kunnen psychische en lichamelijke klachten naast elkaar voorkomen.

Als van lichamelijke klachten de oorzaak onbekend blijft en ze kunnen niet behandeld worden, kunnen ze verergeren door automatische reacties van het lichaam. Een voorbeeld hiervan is de reactie op pijn. De spieren rondom de pijnplek trekken zich automatisch samen. Door dit aanspannen van de spieren ontstaat er een harde beschermlaag rondom de pijnplek, bedoeld om verdere beschadiging te voorkomen. Als spieren echter te lang aangespannen blijven, dan verzuren ze. Dit leidt tot extra pijn, die bovenop de pijn komt die er al was. Er kan dan een neerwaartse spiraal ontstaan.

Lichamelijke klachten kunnen ook andere gevolgen hebben. Als gevolg van lichamelijke klachten kunnen activiteiten en contacten met anderen afnemen. Patiënten worden soms ook machteloos, angstig of somber van de klachten en hun lichamelijke conditie kan verminderen. Hierdoor neemt de kwaliteit van leven steeds verder af. De klachten gaan steeds meer het leven van patiënten bepalen.

Meer info op NVVP