Psychose

Een psychose is een toestand waarbij iemands contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Mensen in een psychose leven in hun eigen werkelijkheid en kunnen de wereld als vreemd, overweldigend en angstaanjagend ervaren. Je ziet beelden of hoort stemmen die er voor anderen niet zijn. Je merkt bijzondere dingen op, er is van alles gaande en je bent de enige die ziet en ervaart wat er gebeurd.

Wanneer iemand een psychose heeft, kan er sprake zijn van schizofrenie. Maar dit hoeft niet. Niet iedereen die een psychose doormaakt, heeft schizofrenie. Een psychose kan bijvoorbeeld ook optreden na een moeilijke, uitputtende periode in  je leven. Of het gevolg zijn van drugsgebruik of een depressie. Ook mensen met een bipolaire stoornis (manisch-depressiviteit) krijgen soms een psychose.
Een psychose kan een kenmerk zijn van verschillende psychische ziekten, waaronder trauma, depressie, manisch-depressiviteit, persoonlijkheidsproblematiek en schizofrenie.

Oorzaken psychose

Zoals bij veel gezondheidsproblemen word je psychotisch door een combinatie van factoren. We begrijpen nog niet alle details van het ontstaan van psychoses. Wel is het duidelijk dat erfelijke genetische factoren én persoonlijke omstandigheden samen een psychose veroorzaken.

Meer info op NVVP