CBR Onderzoeken

Het is momenteel erg druk met plannen van keuringen.

Bij bepaalde psychiatrische gezondheidsproblemen of beperkingen heeft het CBR een rapport nodig van een psychiater (Zie website CBR). Uw Psychiater verricht deze beoordeling/rapportage op verzoek van het CBR.

Als het CBR zo’n rapport nodig heeft, krijg je een verwijsbrief. In de verwijsbrief staat hoe je een afspraak kunt maken voor onderzoek bij Uw Psychiater. Je kan daarvoor contact met ons opnemen als het gaat om onderzoek op basis van jouw eigen verklaring. Onderzoek in het kader van de vorderingsprocedure vraag je via het CBR aan.

CBR-onderzoeken

Busard is opgeleid om CBR-onderzoeken uit te voeren. Het CBR kan een onderzoek laten doen naar jouw alcohol- en druggebruik. Doel hiervan is vast te stellen of je door het gebruik van alcohol nog wel geschikt bent om te rijden. Werk je niet mee aan het onderzoek dan wordt jouw rijbewijs ongeldig.

Het CBR legt zo’n onderzoek op als zij een melding heeft gekregen van de politie, in sommige gevallen van een medisch specialist.

Het CBR legt een onderzoek op als je:

  • wordt aangehouden met meer dan 1,8 promille alcohol in uw bloed (een bloedadem-alcoholgehalte van 790).
  • binnen vijf jaar vier keer aangehouden wordt met 0,8 promille.
  • al een keer een verplichte cursus over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer gevolgd hebt, of al een keer een alcoholslot in uw auto hebt moeten inbouwen.
  • medewerking weigert.

Als het CBR besluit tot een onderzoek krijg je een oproep. Dit onderzoek moet je ook betalen. Het onderzoek van het CBR bestaat uit:

  • een bloedonderzoek
  • een lichamelijk onderzoek
  • een psychiatrisch onderzoek

Deze drie onderzoeken tezamen moeten antwoord geven op de vraag of er sprake is van afhankelijkheid of misbruik.

Het bloedonderzoek moet twee weken voor het onderzoek door de psychiater plaatsvinden. In dit onderzoek wordt een aantal waarden in het bloed gemeten. Deze waarden kunnen duiden op overmatig alcoholgebruik. Zie hiervoor de vraag: ‘Onderzoek door het CBR, welke bloedtests worden gebruikt?’ In het lichamelijk onderzoek let de psychiater op aanwijzingen voor overmatig alcoholgebruik. In het psychiatrisch onderzoek zal de psychiater nagaan of je alcoholverslaafd bent of alcohol misbruikt.

De psychiater stuurt zijn bevindingen en de resultaten van het bloedonderzoek op naar het CBR. De artsen daar stellen de uitslag vast. De behandelaar neemt dan ook met u contact op, stemt met u af wat de beste aanpak is. Komt u voor de 1e keer, voor een intake of bijvoorbeeld onderzoek CBR, dan wordt u gebeld door de behandelaar.

Locaties bloed- en/of urineonderzoek

Informatiekaart Wat moet ik in 2024 betalen voor mijn rijbewijskeuring bij de keuringsarts?